Devlet Okulu mu, Özel Okul mu ?

Bu hafta yeni eğitim ve öğretim yılı başladı. Öncelikle bütün öğrencilere ve eğitmenlere başarılar diliyorum. Umarım kapanma yaşanmadan, bütün bir yıl boyunca çocuklarımız kesintisiz olarak okula gidebilirler.

Devlet okulu mu, özel okul mu ? Karar vermek zor cidden. Sizlerle düşüncelerimi paylaşmak istedim.

Özel Okul

Oğlumu evlat edindiğimde, tek ebeveyn olarak beni en çok düşündüren konuların başında elbette “eğitim” geliyordu. Malum, özel okul fiyatları almış başını gitmiş. Tek ebeveynlere bazen %50 burs veren özel okullar da var ama düşününce, %50 bile nasıl karşılanır bilemiyorum ve üstelik bu bursu sadece yıl bazında veriyorlar. Yani her yıl yeniden başvurmak zorundasınız ve bu da ayrı bir stres sebebi! Bahsettiğim fahiş fiyatlı okullar, adı sanı bilinen köklü eğitim kurumları. Bunların dışında hemen her köşe başında açılan ve fiyatları daha makul olan butik özel okullar da var. Ancak bu okulların sorunu, devamlı değişen öğretmen kadrosu. Muhtemelen az maaş aldıkları ve çok çalıştıkları için, bir sene sonra daha fazla parayı veren okula geçmeleri çok kolay oluyor. Kendilerini suçlamıyorum, sonuçta herkes geçinme derdinde. Zaten bir okulda öğretmen mutlu değilse, öğrenci nasıl mutlu olsun! Öğretmenler üç kuruş paraya köle gibi çalışırsa, öğrencilerine faydalı olmayı nasıl başarsınlar! Ayrıca genelde bu eğitim kadrosu tecrübesiz öğretmenlerden oluşuyor. Elbette bu öğretmenlere de şans verilmeli ve tecrübe kazanmaları sağlanmalı. Ancak bunun gerçekleşmesi devlet okulunda olursa, daha mantıklı. Yoksa makul da olsa ciddi miktarlarda para verip, hem de tecrübesiz öğretmenlerle yola çıkmak çok doğru değil diye düşünüyorum.

Özel okul konusunda gözlemlediğim diğer bir problem de şu; genelde hepsinin anaokulundan liseye kadar okulları olduğu için, öğrencinin başarılarını pek önemsemiyorlar (üniversite sınavı hariç). Düşünceleri şöyle oluyor, “ilköğretimi bizde okudu liseyi de bizde okur, çok da fazla kasmaya gerek yok” Eğer internet sayfalarında sınav sonuçlarını açıkladılarsa, bunu anlamanız çok kolay ki zaten pek çoğu açık açık bunu velilere de söylüyor!

“Benim zamanımda” diye başlayan cümleler bazen çok itici oluyor ama cidden benim zamanımda bu eğitim kurumları daha başarılıydı ve fiyatları “orta direk” bir ailenin karşılayabileceği seviyedeydi. Bu okullar ticarethane gibi değil, öğrenci eğitimine ve başarısına odaklıydı. Eğer bazı yayınlarımı izlediyseniz veya röportajlarımı okuduysanız, liseyi Şişli Terakki’de okuduğumu bilirsiniz (ilk ve orta öğretimi devlette okudum). Orta halli bir aile olarak, babam özel okul ücretini çok da bunalmadan ödeyebilmişti. Oysa şimdi fiyatlar aşağıdaki gibi. 

İnternet sayfalarından öğrendiğim bazı özel okulların 2021-2022 eğitim-öğretim yılı fiyatları;

ENKA

Anaokulu : 94.071 TL (yemek dahil değil)

İlkokul : 97.333 TL (yemek dahil değil)

Ortaokul : 87.073 TL (yemek dahil değil)

Lise : 104.353 TL (yemek dahil değil)

ŞİŞLİ TERAKKİ

Anaokulu : 62.640 TL (yemek dahil değil)

İlkokul : 76.410 TL (yemek dahil değil)

Ortaokul : 76.410 TL (yemek dahil değil)

Lise : 76.410 TL (yemek dahil değil)

MEF

Anaokulu : 59.447 TL (yemek dahil değil)

İlkokul : 70.876 TL (yemek dahil değil)

Ortaokul : 70.876 TL (yemek dahil değil)

Lise : 70.876 TL (yemek dahil değil)

IŞIK

Anaokulu : 42.850 TL (yemek dahil değil)

İlkokul : 56.800 TL (yemek dahil değil)

Ortaokul : 56.800 TL (yemek dahil değil)

Lise : 58.250 TL (yemek dahil değil)

Cidden inanılır gibi değil !

Devlet Okulu

Her devlet okulunun eğitimi kötü diyemeyiz. Dezavantajları var elbette. Bunların başında kalabalık sınıflar, boş geçen dersler, müfredat yüzünden eli kolu bağlı öğretmenler, sizinle pek de uygun olmayan veli profilleri ile karşılaşma ihtimaliniz (maddi açıdan demek istemiyorum), ders saatlerinin size uymaması (eğer etüt yoksa, çoğu devlet okulunda dersler 14:00 gibi bitiyor)  vb.

Bunun yanı sıra KPSS’ ye girip iyi bir puan alarak atanmış, çoğu tecrübeli, öğrencileri ve velileri “müşteri” gibi görmeyen ve bu sebeple çok daha doğru tespitlerde bulunabilen, ders saatleri makul seviyede olduğu için çok fazla yıpranmayan ve bu sebeple daha verimli olabilen, özeldeki gibi “köle” mantığında çalışmadığı için görece daha mutlu öğretmenlerle eğitim hayatına başlamak ve elbette maddi olarak, devlet okullarının avantajları hiç de az değil!

Karar Vermek Zor

Oğlum şuan anaokuluna gidiyor.  Yarı zamanlı olarak devlet statüsünde, öğleden sonra sözleşmeli öğretmenleri ile eğitim veren ama yine de uygun fiyatlı olan, fiziki şartlarını ve eğitim kadrosunu çok beğendiğim bir anaokulunu tercih ettim. İlköğretim için daha 7-8 ayım var diye düşünüyorum. Karar vermek zor ama ağır basan taraf, bulunduğumuz semtte iyi bir eğitim verdiğini öğrendiğim, sınıfları maksimum 25 kişilik, tecrübeli öğretmenleri bulunan bir devlet okulu. Ortaokul için artık biraz fazla çalışıp, iyi bir okuldan başarı bursu kazanmak hedefimiz olacak.

Yukarıda açıklamaya çalıştığım gibi özellikle ilkokulda öğretmen çok önemli. Kesin kararımı vermemde bu etkili olacak.

Yazar : Kalptenbaba

 

17 yanıt

  1. Bu şartlarla insanlar nasıl çocuk yapsın ya da nasıl evlat edinsin. Çok üzücü

  2. Merhaba, öncelikle şunu belirtmek isterim ben de koruyucu anne olmak için başvurumu yaptım. Instagram sayfanızı severek takip ediyorum. Devlet okulunda öğretmenim. Özel okulda da çalışmış bir öğretmen olarak özel okullarla ilgili tespit ettiğim en önemli eksi, gerek veli gerek okul idaresinin baskısıyla öğrenci notlarının öğrencinin hak ettiğinin çok üstünde verilmesidir. Elbette bu yolu tercih etmeyen köklü özel okullarda vardır. Mahalle arası tabir ettiğimiz veliyi ve öğrenciyi kaybedilmemesi gereken müşteri gibi gören bu okullar öğrenci ve veliye gerçek olmayan bir başarı sunmaktadır. Bu nedenle bahsettiğim okullar sınav başarılarını asla açıklamazlar. Aslında açıklayamazlar. Okullarından 90 küsür ortalama ile mezun ettikleri öğrencilerin büyük bir çoğunluğu yerleştirme sınavlarında başarısız olmaktadır. Bu anlamda henüz yavruma kavuşmadan acaba hangi okul olsun endişesi beni de sarmış bulunmakta. İyi günler. Tatlı Okan’a sevgiler.

    1. Öncelikle koruyucu aile olma kararınız için sizi tebrik ederim, çok mutlu oldum.

      Evet söylediğiniz durum da mevcut maalesef

  3. Tespitlerinizi “Pek Doğru” bulduğum yazınızı ilgi ile okudum.
    Kızımı, (şu anda üniversitede okuyan oğlu var!))) yıllar, yıllar önce -çalışma saatlerime uygun olamadığı için- özel okulda başlatmıştım. Evet…zorlayıcı idi ama maaş geliri ile altından kalkilabilecek seviyede idi…Kızıma, “zengin olduğumuz için değil,” daha iyi eğitim ve bizim şartlarımiza daha uygun olduğu için seçtiğimizi de , yeri geldikçe hep anımsattım. Özetle, o zaman rakamlar hiç fahiş değildi ve ben hiç pişman olmadım…. Mantığım;
    O günlerde parmak sayısı kadar olan özel okullardaki fiyatlarin , bugünün “her köşe başında var” olandan daha uygun nasıl olabildiğini çözemiyor…
    Bilmem tam anlatabildim mi kendimi?
    Okan’ cığıma başarılar diliyorum, hangi kurumda okursa okusun yeter ki o yüzündeki “müzip” gülümseme hiç eksilmesin.
    Antalya’daki hayranlarından bir anneanne….

    1. O kadar haklısınız ki… fiyatlar uçmuş durumda. Bir dur diyen de yok!

  4. Merhaba, ben iki çocuk annesi olarak sizin endişe ve kaygınızı çok iyi anlıyorum.

    Okan için yaşamında en önemli sevgi ve disiplin ile büyümesi, kanımca. Siz de bunu tamamlıyorsunuz. Oğlunuz şanslı çocuk.

    Okullardan burs kazanmak çok zor diye düşünüyorum. Çünkü devlet okulundan giden çocuk onların sistemine uzak oluyor ve de çocuğa burs kazanamadın duygusu ağır gelir.
    Ayrıca özel okulların ücretli öğrencilerinin hedefi o bursu almak. Tabii sisteme ve sorulacak sorulara yakın olma avantajı var.
    Öte yandan özel okullar eğitim değil öğretim odaklı. Biz böyle okullara denk geldik belki de. Biz Ankara’da yaşıyoruz. İstanbul daha şanslı bu konuda.
    Bize müzik, resim, spor, akıl oyunları gibi derslerle ilgli çok güzel vaatlerde bulunuldu. Hepsi boş çıktı. Ama biz malesef bu tür eğitimleri okuldan alamayınca dışardan almak zorunda kaldık. Bizim okullarımız bilinen çok iyi okullardandı. Dediğiniz gibi bazı özel okullar anakulundan başlıyor taaa üniversite eğitimi dahil kapsıyor.
    Biz dışarda satranç, piyano, go oyunu, çeşitli spor eğitimleri aldık.Çok ama çok yararını gördük. Hem sosyalleşti hem de gelişti çocuğumuz. Çok emek verdik ama herkes mutlu.

    Sizin yerinizde olsam Okan’a bu yaşında satranç ve aynı zamanda zamanda piyano eğitimi aldırırdım. Rastgele yerler ve tercih etmeyeceğinizi düşünüyorum. Mental gelişim için çok iyi. Müzik için erken eğitim çok mühim. Nota okur-yazarlığı diye birşey varmış. 8 yaşından sonra olmazmış. Ayrıca müzk kulağı için de erken yaş önemli.
    Müzik için İTÜ yarı zamanlı müzik eğitim (hafta sonu) müzik aleti, koro. solfej dersleri ile ilerliyor. Böyle yetiştirilen çocuk çok farklı oluyor. Ergen olduğunda mantıklı. makul, bastığı yeri bilen başarılı bir genç olur. Sizi üzmez ve yormaz diye düşünüyorum.
    Devlet okulunda hem eğitimin hem de öğretimin nasıl olacağı şans işi. Sizi anlıyorum. Karar vermek çok zor cidden. Biz de çok düşündük çocuklarımız için.

    Siz zaten çok bilinçli ve özverili bir babasınız. Sizi izliyorum. Okan çok şanslı. Siz çok iyi bir örnek oldunuz toplum için.Tebrik ederim.
    Evladınız ile sağlık ve huzurla geçen uzun bir yaşam dilerim.

    1. Çok teşekkür ederim, çok güzel tespitler yapmışsınız. Mutlaka düşüneceğim.

  5. Yazdıklarınızın hepsi doğru ve de haklısınız
    Bence artık normal okullara dönülmesi ve eğitim kalitesi yükselmesine yardımcı olunmalı Siz ilgili bir babasınız Çocuğunuz bence gereken zamanda iyi puanlarla çok iyi okuyacaktir İnş temennim de o yönde sizin için
    Çok güzel bir görev ustlenmişsiniz yolunuz açık başarı ve en önemlisi mutlu ve sevgi dolu yıllarınız olsun

    1. İyi bir eğitim almak her çocuğun hakkıdır. Bu sebeple, maddiyattan bağımsız olarak, dediğiniz giib devlet okullarının kalitesi arttırılmalı.

  6. Right here is the perfect webpage for anybody who wishes to understand this topic. You know so much its almost hard to argue with you (not that I really will need toÖHaHa). You definitely put a fresh spin on a subject which has been written about for decades. Wonderful stuff, just excellent!

  7. A secret weapon for anyone who needs content. I dont need to tell you how important it is to optimize every step in your SEO pipeline. But unfortunately, its nearly impossible to cut out time or money when it comes to getting good content. At least thats what I thought until I came across Article Forge. Built by a team of AI researchers from Stanford, MIT, Carnegie Mellon, Harvard, Article Forge is an AI content writer that uses deep learning models to research, plan out, and write entire articles about any topic with the click of a button. Their team trained AI models on millions of articles to teach Article Forge how to draw connections between topics so that each article it writes is relevant, interesting and useful. All their hard work means you just enter a few keywords and Article Forge will write a complete article from scratch making sure every thought flows naturally into the next, resulting in readable, high quality, and unique content. Put simply, this is a secret weapon for anyone who needs content. I get how impossible that sounds so you need to see how Article Forge writes a complete article with the Click Here: https://bit.ly/3Cnrtoh

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir