Oyun ve Ruh Bağışıklığı

Ah bu çocuklar biz büyüklerden ne kadar da bilinçli! Ne kadar da yaşamın akışında! Dünyayla sağlıklı bir bağ kurabilmek için nasıl da gayretli! Onları kendi halinde gözlemlediğimiz zaman, yaşamla olan bağımızı sorgulatabilir adeta. Galiba işin sırrı oyun oynayarak güçlenen ruh bağışıklığında.  

Çocuklar kendilerine iyi gelen oyunlara yönelir. Eğlenerek keşfedebildiği, öğrenerek eğlenebildiği oyunlara.  Bir şekilde edinmiş oldukları davranışları sergileyecek uygun ortamları oluşturur. Özellikle mikro çevresinden gözlemleyerek, modelleyerek edindiği davranışları kurgular ve oyunlaştırır. Bebeğinin ateşi çıkar, elini telefonu alarak “Eyvah eyvah! Doktoru aramalıyım. Alo doktor kızımın ateşi yükseldi. Hmm ilaç mı veriyim” demesi  gibi.   Potansiyelini ve sınırlarını zorlar. Hayal dünyalarıyla iş birliği yaparak oyuna oyun katar. Masa örtüsünden pelerin yapar, kötülerden dünyayı kurtarmaya çalıştığı gibi. Taptaze duygularıyla keşfediyorlar evreni. Evin bahçesi kocaman bir ormana dönüşüyor, buldukları solucan dünyanın ilk hayvanı oluveriyor… 

Oyunlarla birlikte gelişiyorlar, ruh bağışıklıkları güçleniyor. Çeşitli fonksiyonel oyuncaklar zihinsel, görsel, işitsel, dokunsal gelişimlerini zaten destekliyor. Biz oyunlarına sevgiyle dahil olduğumuz zaman, sosyal ve duygusal yönden gelişimine de fark etmeden katkı sunuyoruz. Oyunlarına dahil olmak için teklifte bulunalım, ne dersiniz? Ne oynuyorsun? Ben de oynayabilir miyim? Birlikte oynamayı çok isterim. Ne oynayalım? Ben ne olayım sence? 

Biz büyükler gün içinde edindiğimiz bilgileri deneyimliyoruz. İyi sonuç verirse, bilgiye sahip çıkıp işe yarar listemize ekliyoruz. Kötü sonuç verirse bilgiyi gözden geçiriyor, değiştiriyor, dönüştürüyoruz. Yani biz büyükler, aslında gün içinde fark etmeden bin bir çeşit oyun oynuyoruz. Ancak tıpkı çocuklar gibi diyemiyorum! Yaşama karşı hayret, merak, sevinç duyguları yetişkinden yetişkine değiştiği kanısındayım. Galiba ruhsal bağışıklık çocukken kazanılıyor.

Ruh bağışıklığımıza sağlık!

Sevgilerimle,

Yazar  : Psikolog Seçil Saraçoğlu

E-mail : [email protected]

Instg.  : psikologaabla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir